Meditatie 15 oktober 2020

Meditatie 15 oktober 2020

Bouwers

Ezra 1 – 6

Op de laatste dag van het leven van Kees Bardelmeijer begint het Bijbelleesrooster met Ezra. Ezra, deze Hebreeuwse naam betekent ‘hulp’, een mooiere parallel met Kees valt niet te bedenken, op meerdere vlakken.

Zoals de niet-kerkelijke architect Thomas Rau de tekening maakte van de Open Kring, zo gaf de niet-joodse koning Cyrus bevel (Ezra 5, 13) tot de herbouw van de tempel en als een ware architect schetste hij hoe deze eruit moest komen te zien (Ezra 6, 3 en 4a).

Ezra leidde het volk naar Jeruzalem toen het terugkeerde uit de Babylonische ballingschap. Het hart van dat volk was de tempel, helaas lag deze in puin, het was verworden tot een ruïne. Van Cyrus kreeg hij dus de opdracht tot herbouw. Met de uitvoering van deze opdracht smeedde Ezra tevens het volk tot een eenheid: te beginnen bij herstel van het hart, de kern en dat is de tempel.
Ook Kees, zo lezen we in het in memoriam van Ale Pietersma, heeft voor de kerk bergen werk verzet. Niet alleen tijdens de bouw van de Open Kring, maar ook toen de kerk eenmaal in gebruik was genomen: het beheer en onderhoud. Tevens werkte hij aan het bestaansrecht van de kerk, het geestelijke aspect. Daarin toonde hij zich als ouderling verantwoordelijk bij uitvaarten en huwelijksinzegeningen.
Ezra heeft het volk moed gegeven, zoals Kees dat aan de Open Kringleden heeft gedaan.

Ezra beschrijft in hoofdstuk 2 (3 – 35) een lange lijst met inwoners, vanaf vers 36 verandert de lijst in diverse tempelfuncties, zoals Priesters en Levieten, ook Tempelzangers (128 uit de stam van Asaf, Ezra 2, 41 en 70) worden genoemd. Toen ik dat las, gingen mijn gedachten automatisch over naar de diepe basstem van Kees voor het Open Kring koor. De bas, dat is de zangstem, de toon waarop het koor rust en verder bouwt.

Zaterdag staat Ezra voorlopig de laatste keer op het Bijbelleesrooster, dat is tevens de dag dat Kees begraven wordt. Met Ezra 6, 21 en 22 eindigt het ermee dat dankzij de inspanningen van Ezra het volk weer Pesach kan vieren.
Zo kan de gemeente van Christus, de Open Kring, dankzij mensen zoals Kees en Ezra vieren, leren, dienen en delen. Zij geven hoop voor de toekomst.

Soms vallen dingen zo betekenisvol samen.

Cor Baljeu