Meditatie dinsdag 24 maart

Meditatie dinsdag 24 maart

Exodus 7, 26 – 8, 11

‘Het lijkt wel een kruiwagen vol kikkers!’ zeiden we onderling tijdens lerarenvergaderingen als wij spraken over een klas met een hoog ADHD-gehalte (die letters lees ik als: Aan Doenlijk, maar Hartstikke Druk). Drukke leerlingen, die het erg gezellig hebben, maar die gezelligheid vertraagt de lesstof enorm. Die leerlingen zijn nauwelijks binnen het lokaal, de kruiwagen, te houden!

De Nijl was in de Mozes’ tijd een paradijs voor kikkers. Een normaal, zelfs een gezond verschijnsel. Voor de Egyptenaren was de kikker het symbool van vruchtbaarheid. Heket was in de Egyptische mythologie de godin met een kikkerkop. Zij hielp bij de toentertijd riskante zwangerschap en geboorte.

Maar nu zijn er veel teveel kikkers; zij springen de Nijl uit en verschijnen in het paleis, ‘…tot in uw slaapkamer en uw bed toe…’ (7, 27). Ze springen zelfs op u… (7, 29). En toen de plaag voorbij was stierven de kikkers, ze werden bijeengeraapt en op hopen gegooid, het hele land stonk ervan… (8, 9 en 10).

Gisteren wees ik op de plotseling schone lucht boven China, als gunstig gevolg van de ‘lockdown’. Deze werd de bevolking van Wuhan opgelegd om de coronabesmetting te bestrijden. Zou dat het gunstige gevolg zijn van het beangstigende coronavirus? Worden we ons nu bewust van het feit dat de sporen van onze levensstijl, de bijeengeraapte hopen kikkers zijn, waardoor het land, onze wereld, stinkt?
Stinkende fabrieken, stinkende megastallen, stinkende plastic soep. Zullen we het milieu nu eindelijk begrijpen? Nu we de gunstige gevolgen ervaren van de sinds gisteren afgekondigde bijna-lockdown? Of leven we straks – net als na de financiële crisis van 2008 – op dezelfde manier verder, en leren we pas na meerdere plagen? Zijn wij net als de farao? Hij leefde weer verder op de oude voet, nadat hij merkte dat het onheil geweken was (8, 11).

Toch is er een lichtpuntje: bij deze tweede plaag zegt de farao voor de eerste keer tegen Mozes en Aäron: ‘…bid tot de Heer dat hij en mijn volk verlost van die kikkers!’ Farao dient een verzoek in! Begin van bewustwording, dat hij het niet alleen voor het zeggen heeft? Worden wij ons dat ten aanzien van onze levensstijl ook bewust?

Tot morgen! Cor Baljeu

Getagd met