Meditatie donderdag 26 maart

Meditatie donderdag 26 maart

Exodus 9, 1 – 12

Vorige week berichtte de NOS op haar website dat de afgelopen drie jaar één op de 32 megastallen voor kippen en varkens in vlammen is opgegaan, bij gewone stallen is dat één op de 323. Er is sprake van een megastal zodra er meer dan 120.000 kippen of meer dan 7.500 varkens worden gehouden. De afgelopen vier jaar kwamen ruim drie keer zoveel kippen, varkens en runderen om als de vier jaar daarvoor. In de afgelopen 12 jaar zijn er 1, 9 miljoen dieren slachtoffer geworden van deze branden. En de dieren zitten zo hutjemutje op elkaar dat er vorig jaar 150.000 dieren zijn opgekomen door verstikking in een stal. Zomaar wat cijfers van een onafhankelijke omroep. Het is de pest van ons systeem. Agrariërs worden gedwongen mega uit te breiden, want anders geen financiering.

Zelf word ik moe van de 10 plagen en de parallel met de coronatijd waarin we nu zitten, maar ik kan er niet omheen. Gelukkig passeren wij vandaag de helft van de 10 plagen: de vijfde en de zesde, veepest en etterende puisten op mens en dier.

Iets van geestelijke moeheid moet ook de farao ervaren. Verhardt farao zijn hart zelf bij de eerste vijf plagen. Vanaf de zesde plaag neemt God het stokje over: ‘maar de Heere verhardde het hart van de farao’ (12, Herziene Statenvertaling).

Farao werd in vrijheid geboren, maar zal uiteindelijk zijn eigen slaaf worden. Mozes werd geboren in een volk dat tot slaaf was gemaakt, maar hij leidde het volk naar de vrijheid.

Wij leven plotseling in een tijd dat onze vrijheid ingeperkt is door het coronavirus. Wanneer zijn we weer vrij? We gaan door een dal van angst en vrees, maar de eerste zegeningen horen we ook! Zelf onder de rook van Schiphol geboren, belde ik mijn daar wonende jongste zus. Zij vertelde te genieten van de rust; ‘…slechts een enkele vliegtuig horen wij, heerlijk!’

Qua grootte is Nederland nummer 133 op een lijst van 235 landen. Een land dat in absolute getallen tweede landbouwexporteur is van de wereld. Dit kan alleen als wij onze grond uitputten, deze op termijn onvruchtbaar maken en dieren tot verstikkends toe laten lijden. Trots wijkt voor schaamte.

Tot morgen! Cor Baljeu

Getagd met